Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır? Devlet memurlarına ve belirli şartları sağlayan kişilere verilen bir pasaport türüdür. En büyük avantajı, 160’ın üzerinde ülkeye vizesiz veya kapıda vize ile giriş yapabilme imkanı sunmasıdır. Bu sayede yurt dışı seyahatlerinizde hem zaman hem de para tasarrufu yapabilirsiniz. Peki yeşil pasaport nasıl alınır? Alma şartları nelerdir? Gerekli evraklar nelerdir? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Yeşil pasaport, resmi adıyla hususi damgalı pasaport, sadece belirli koşulları taşıyan kişilere verilmektedir. Bu koşullar şunlardır:

  • Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan devlet memurları ve diğer kamu görevlileri
  • Birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanları
  • Görev süresini tamamlamış eski TBMM üyeleri ve bakanlar
  • Görevleri süresince il ve ilçe belediye başkanları
  • Devlet sporcusu unvanı almış olanlar
  • Özelleştirilen Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından; özelleştirmeden önce hususi pasaport almaya hak kazananlar, emekli sandığına bağlı olanlar, kamu görevlisi olanlar, kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olanlar ve 4603 sayılı iş kanununun şartlarının tamamını sağlayarak emekli olan ve görevden çekilenler
  • Özelleştirilen Türk Telekom çalışanlarından; özelleştirmeden önce yeşil pasaport almaya hak kazanmış olanlar ve kapsam dışı personel statüsünde çalışma şartlarının tamamını sağlayarak emekli olan veya görevden çekilenler
  • Yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada; son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamaları kaydıyla, Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslara göre iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilir.
Bunu da Oku →  Kimler Yurt Dışına Çıkışlarda SGK Hizmet Dökümü Almalı

Yeşil pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilebilir. Hususi damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı neviden pasaport verilmesi mümkündür. Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir.

Bunu da Okuyabilirsiniz → T.C. İle Pasaport Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil pasaport almak için öncelikle yukarıda belirtilen şartlardan birini veya birkaçını taşıyor olmanız gerekmektedir. Eğer bu şartları sağlıyorsanız, yeşil pasaport almak için yapmanız gereken işlemler şunlardır:

  • Yeşil pasaport için gerekli evrakları hazırlamak. Bu evraklar şunlardır:
    • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
    • 2 adet biyometrik fotoğraf
    • Pasaport defter bedeli dekontu (2023 yılı için 501 TL)
    • Yeşil pasaport talep dilekçesi
    • Yeşil pasaport alabileceğinizi gösteren belge (görev belgesi, emekli belgesi, ihracat belgesi vb.)
  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden veya Alo 199 hattından online randevu almak.
  • Randevu günü ve saatinde gerekli evraklarla birlikte nüfus müdürlüğüne başvurmak.
  • Başvuru sonrasında yeşil pasaportunuzun hazır olduğu bilgisini SMS veya e-posta yoluyla almak.
  • Yeşil pasaportunuzu nüfus müdürlüğünden teslim almak.

Yeşil Pasaportun Avantajları

Yeşil pasaportun en bilinen avantajı elbette ki bazı ülkelere vizesiz giriş yapma imkanı sunması oluyor. Yeşil pasaport sahipleri, Schengen ülkeleri dahil olmak üzere herhangi bir vize işlemiyle uğraşmadan dünya genelinde 160 ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor. Bu sayede hem zaman hem de para tasarrufu sağlayabiliyorlar. Ayrıca bazı ülkelerde kapıda vize alma hakkınız da bulunuyor. Bu ülkeler arasında Mısır, Hindistan, Kenya, Nepal, Sri Lanka gibi popüler seyahat destinasyonları da yer alıyor.

Bunu da Oku →  2023 Pasaport Ücretleri Ne Kadar Arttı?

Yeşil pasaportun bir diğer avantajı ise bordo pasaporta göre daha düşük maliyetli olmasıdır. Bordo pasaportlular, pasaport çıkartmak için defter bedeli ve pasaport harcı olmak üzere iki ödeme yapmak zorundadır. Pasaport harcı, pasaportun geçerlilik süresine göre değişen ve 3796,50 TL’ye varabilen bir miktardır. Yeşil pasaportlular ise sadece defter bedeli olan 501 TL ödemektedirler. Ayrıca yeşil pasaporta sahip olanlar, yurt dışına çıkarken harç pulu da almazlar.

Yeşil pasaportun bir başka avantajı ise seyahatlerinizde daha pratik olmasıdır. Yeşil pasaporta sahip olanlar, havaalanlarında daha kısa sürede işlemlerini tamamlayabilirler. Vize gerektiren ülkelere giriş yaparken, vize kontrol noktalarında uzun kuyruklar beklemek zorunda kalmazlar. Ayrıca yeşil pasaportunuzla birlikte seyahat sigortası da yaptırabilirsiniz. Bu sayede olası bir sağlık sorunu veya acil durumda daha rahat hareket edebilirsiniz.

………….

Yeşil pasaport, devlet memurlarına ve belirli şartları sağlayan kişilere verilen bir pasaport türüdür. Yeşil pasaportun en büyük avantajı, 160’ın üzerinde ülkeye vizesiz veya kapıda vize ile giriş yapabilme imkanı sunmasıdır. Bu sayede yurt dışı seyahatlerinizde hem zaman hem de para tasarrufu yapabilirsiniz. Yeşil pasaport almak için öncelikle yeşil pasaport alma şartlarından birini veya birkaçını taşıyor olmanız gerekmektedir. Daha sonra yeşil pasaport için gerekli evrakları hazırlayarak online randevu almanız ve nüfus müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir. Yeşil pasaportunuz hazır olduğunda SMS veya e-posta yoluyla bilgilendirileceksiniz.

Leave a Comment

Back to Top